duminică, 7 februarie 2010

Sutra inimii

Principiile fundamentale ale buddhismului sunt exprimate în învăţăturile cunoscute ca Inima Marii Sutre a Întelepciunii (Prajnaparamita Sutra). Sensul este, în esenţă că, prin renuntarea la idei preconcepute, opinii, şi ataşări, aveţi posibilitatea să deveniti deschisi la toate minunile din viaţa.
Toate lucrurile sunt goale. Aceasta este realizarea goliciunii. Dar goliciune sau neant nu înseamnă doar nimic. Înseamnă atingerea unei “stări” în care nu mai suntem ataşaţi de nimic, în special propriile percepţii şi idei, pentru a vă putea vedea viaţa clar.



Sutra Inimii:
Avalokiteshvara, Bodhisattva compasiunii, meditand profund asupra Perfectiunii Intelepciunii (Prajnaparamita), privi în jos şi văzu cele cinci skandhas (cele cinci componente ale introspecţiei individuale: corp, percepţii, sentimente, manifestări mentale şi conştiinţă), care erau în esenţa lor goale. Aici, o Sariputra, forma este neant şi neantul este formă; forma nu diferă de neant, neantul nu diferă de formă; orice este formă este neant, orice este neant este formă. Asemenea sunt şi sentimentele, percepţiile, manifestările mentale şi conştiinţa. O Sariputra, tot ce există este însemnat cu goliciune. Nu au început şi nu au sfârşit, nu sunt imperfecte şi nu sunt perfecte, nu sunt incomplete sau complete. Astfel, o Sariputra, în neant nu există formă, nici sentiment, nici percepţii, nici nume, nici concepte, nici cunoaştere. Nu există ochi, urechi, limbă, trup, minte; nu sunt sunete, mirosuri, gusturi, atingeri sau manifestări mentale; nu există ignoranţă sau neignoranţă, nu există bătrâneţe sau moarte şi nici sfârşit pentru acestea. Nu există suferinţă, origine sau sfârşit, nu există cale sau cunoaştere, nu este atingere sau ceva de atins. Nu este nimic de îndeplinit, astfel toţi Bodhisattvas se pot baza pe Prajnaparamita fără îndoială. Fiind fără griji, ei nu se tem. Depăşind orice obstacol, ei ating Nirvana. Toţi Buddha-şii trecuţi, prezenţi şi viitori se bazează pe Prajnaparamita şi trăiesc în iluminarea totală. Prajnaparamita este cea mai măreaţă mantră, cea mai clara mantra, cea mai inalta mantra. Ea este mantra care înlătură toate suferinţele. Acesta este adevarul ce nu poate fi pus la îndoială:

[Gate, Gate, Paragate, Para Sam gate Bodhi svaha]

Plecat, plecat, plecat pe celălalt tărâm, plecaţi împreună, iluminare, slavă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu